17 éve Zalacsány közösségének szolgálatában – Nagy Lászlóné Polgármester Asszonyt faggattuk

Az Örvényeshegy Pikniknek otthont adó Zalacsány – Örvényeshegy a zalai dombság apró ékszerdoboza. Mikor első ízben látogattuk meg személyesen Zalacsány első emberét, olyan szívélyes fogadtatásban volt részünk, hogy azonnal tudtuk, itt nem csak a táj varázslatos, a helyi vendégszeretet és együttműködési készség minden elvárásunkat felülmúlja. Az idén 1000. évfordulóját ünneplő település polgármestere, Erzsike kérdés nélkül sorolta, miben tud segíteni a fesztiválszervező csapatának. Eljött hát az ideje annak, hogy megismerjük ezt a kedves hölgyet, és bemutassuk Nektek is, ki az, aki már 17 éve képviseli példátlan odaadással a zalacsányi embereket,

 

 

  1. karácsonyán költöztem Zalacsányba, mivel erdőmérnök férjemet a helyi erdészethez helyezték át. A következő években gazdasági területen és a közigazgatásban dolgoztam helyben és a szomszéd településen, majd 2002.október óta polgármesterként szolgálom a helyi közösség érdekeit.

Mi az, amit Zalacsányról feltétlenül tudni kell? Mire vagy a legbüszkébb a településsel kapcsolatban?

Zalacsány idén ünnepli fennállásának 1000 éves évfordulóját, földrajzi helyzete már a középkorban is kedvező volt, mert mellette haladt el a Nagykanizsa és Zalaszentgrót között húzódó főútvonal. A falu mellett húzódó Zala-folyó lehetővé tette a halászatot, malmok építését és a háborúkban búvóhelyet nyújtott a nép számára. A török hódoltság ideje alatt a falu elnéptelenedett. Az 1500-as években kerültek a Batthyányiak erre a területre és két kastélyt is építettek a községben, melyek jelenleg kastélyszállóként működnek. A község híres szülötte Csány László, aki az 1848/49-es szabadságharc alatt kormánybiztos, majd közlekedési miniszter volt. Az 1990-es évet követően kezdődött a község idegenforgalmi fejlődése. A korábban gyermekotthonként működő kastélyok magánkézbe kerültek és a 2012-ben bekövetkezett tulajdonosváltásnak köszönhetően felújításra kerültek. A horgásztavat 1989-ben a községi tanács alakította ki, mely 1996-ban bekövetkezett értékesítését és a 2000-es években történt fejlesztését követően biztosít kikapcsolódási lehetőséget a sporthorgászatnak hódoló közönség számára. 2013. óta a zalai dombok őshonos növény és állatvilágát a Körtvélyessy-tanösvényen nézhetik meg a kirándulni vágyók. A Zala-folyó völgyében 160 hektáron elterülő golfpálya kialakítása már a 2000-es évek elején megkezdődött, azonban az Európában is kimagasló színvonalú és vonalvezetésű 18 szakaszos pálya Zala Springs Golf Resort elnevezéssel 2016. óta várja a golfozni vágyókat. 2017. évben első alkalommal sor került a községhez tartozó Örvényeshegyen a pálos kolostor emlékhely felszentelésére.

Hogy tetszett az első Örvényeshegy Piknik?

2018 május 25-27-én az  I. Örvényeshegy Piknik rendezvénynek településünk, azon belül is a csodálatos természeti környezetben levő Örvényeshegy településrész adott otthont. Fantasztikus hangulatú 3 nap volt rendkívül neves előadókkal, szerencsére az időjárás is kegyes volt és a több ezer résztvevő ideális körülmények között élvezhette a koncerteket, előadásokat, mellé finom, helyi termelőktől származó ételeket és italokat kóstolhatott. Mivel ez az első rendezvény volt és mindig van hova fejlődni, ezért a szervezőkkel karöltve az Önkormányzat azon dolgozik, hogy a következő, idei rendezvény még sikeresebb és még zökkenőmentesebb lebonyolítású legyen.

 

Hogy tetszik Mario Biondi zenéje?

Meggyőződésem, hogy  Mario Biondi különleges, páratlan hangja és zenéje nemcsak engem, hanem valamennyi idelátogatót el fog bűvölni.