“Egy pohár jó bor egy izgalmas felfedezőút kezdete” – Dóka Éva Pincészete

A bor nem csupán ital. Egy pohár jó bor egy izgalmas felfedezőút kezdete: lehet szellemi távlatokat nyitó, érzékeket felkorbácsoló, vagy akár andalító, elgondolkodtató is. Dóka Éva Pincészetében a magyar borkultúra iránti elkötelezettséggel azon dolgoznak, hogy a Zalai-dombvidék legjobb termőtájainak adottságaiból létrehozzák ezt a csodát.

“A csáfordi dűlők adottságai alapján természetes dolog itt szőlőműveléssel foglalkozni. Ezt már évszázadokkal ezelőtt őseink is felismerték, ezért a mi dolgunk „csak” folytatni ezt a munkát … Az idők persze változnak, de egy valami nem: családunk generációkon keresztüli ragaszkodása a szőlőhöz, elhivatottsága a borkészítéshez. Ez az örökség felhatalmaz és kötelez is bennünket arra, hogy tudásunk legjavát adva készítsük el mi is a mai idők kiváló csáfordi borait.”

Pincészetük gondozásában már kizárólag saját telepítésű ültetvények állnak, a Zala-völgyet kísérő csáfordi és aranyodi, valamint a Kis-Balaton közelében elterülő pogányvári dombokon, összesen mintegy 25 ha-on. Ezek közül az elsők a 2003-2004-es években kerültek elültetésre, már kiteljesedtek, termésükben a fajta tulajdonságai mellett a termőhely, a talaj, az éghajlat (vagyis a terroir), és a művelés gondossága együtt adják azokat az értékeket, amelyeket elvárnak az elkészült boraiktól is.

A szőlő feldolgozása, a mustok erjesztése és a borok érlelése a Zalaszentgrót, Gyár u. 22. alatti központban történik. A régi épület a Batthyány grófok részére – pálinkafőző üzemnek – készült a 1890-es évek végén. A 20. század második felében számos egyéb feladata volt, végül 2003-ban került a családjuk birtokába. Az épület masszív szerkezete, nagy pincéje, tágas belsőterei lehetővé teszik a szőlő gyors feldolgozását, a hagyományos és a modern
technológiák alkalmazását egyaránt.

De hogyan is készülnek a borok?

“Először is: minden tétel egyéniség! Borászatunkat szenvedélyből alapítottuk, a borok készítése az önkifejezés, önmegvalósítás egy módja is. Minőségi elvárásainkban nem kötünk kompromisszumot, ez a vezérelv irányítja a feldolgozás és az érlelés folyamatát. Minden fajtáról határozott elképzelésünk van, de ez nem jelenti azt, hogy ne kísérleteznénk. Így születnek évről-évre megbízható minőségű tételek és meglepetések, nagy felfedezések egyaránt.

A feldolgozás és erjesztés során a készülő bor általunk elvárt jellegének és minőségének megfelelő körülményeket biztosítunk. Így a friss fehér borok hidegen, a vörösek pedig melegebb, 22-24°C-os hőmérsékleten erjednek. A vörös
cefréket keverőlapátos, hűthető-fűthető acéltartályban csömöszöljük. Szeretjük a pincénkben jelen lévő élesztő törzseket, úgy hisszük, egyéniséget adnak borainknak.

Azért néha kísérletezünk fajélesztőkkel is, ezt megint csak az évjárat, a bekerülő alapanyag és az elérendő célok alapján döntjük el. A jó évjáratokban egy-egy Olaszrizling, Furmint vagy Kabar tétel fahordóban is erjed. A reduktív iskolázású fehér és rozé boraink a palackba kerülésig csak rozsdamentes acéltartályokban érlelődnek, míg a vörösek jelentős időt töltenek 220 – 600 l-es fahordókban. És természetesen az arra érdemes fehérboroknak is megadjuk ezt a lehetőséget, hogy teljesebbé, komplexebbeké váljanak.”

A feldolgozó- és erjesztőtér felett 2013-ban elkészült a több mint 50 fő befogadására alkalmas „PadlásPince”, ahol biztosítják a lehetőséget arra, hogy exkluzív környezetben adhassák át magukat a látogatók a borok kóstolása által nyújtott élvezeteknek. Az egyes tételek bemutatása közben nem állják meg, hogy meséljenek a borvidékről, szőlőkről, borkészítésről, hagyományokról …

Térjen be hozzájuk, legyen része a csodának, aminek eredményeképpen a Zalai Borvidék csáfordi lankáin a Nap által érlelt szőlőfürtökből a pincék félhomályában testet-lelket gyönyörködtető nedű válik

További információ: http://dokaevapinceszet.hu/