Kisgörbői pálinka – A jóféle házi kísértésében

A tüskés körte jócskán megfogyatkozott, de nem maradt túl sok a szilvapálinkából sem a karcsú üvegben. Hiába, igazán jó pálinkát termelőnél iszik az ember. Mi a Kisgörbőit kóstolhattuk meg a sajtótájékoztatón, közben Horváth Jánost faggattuk arról, hogy mikor fészkelte be magát szívébe a gyümölcspárlat szeretete, és mivel kínál majd Titeket is az Örvényeshegy Pikniken.

Minden valamirevaló egyetemista áldoz a pálinkafogyasztás oltárán, különösen, ha gyümölcstermelő vidéken nőtt fel. János azonban mindjárt vett is egy pálinkafőződét, biztos, ami biztos.

’93-ban vettem meg az üzemet, és annak idején bérfőzéssel kezdtem el foglalkozni. Az évek során folyamatosan újítottuk, korszerűsítettük a főzdét, lassan teljesen kicseréltük a berendezéseket. Mindeközben saját módszert is kidolgoztunk, amellyel egy különleges pálinkát lehet előállítani, de a hagyományos kisüsti módszerrel is dolgozunk. – meséli és közben észrevétlenül megtölti a poharamat. Ahogy kóstolgatunk, fel is merül a kérdés, vajon a pálinkát is rendszeresen végigkóstolja a főzőmester, úgy, mint a borász? Én végzem a gyártást és így a minőség-ellenőrzést is, igen, végig kell kóstolni a pálinkákat. A személyes kedvencem a tüskéskörte, de nagyon jónak tartom a fürtősmeggyet és a cserszegit is.- teszi hozzá mosolyogva.

A Szilvórium Bt. által működtetett főzde nagy hangsúlyt fektet a tájegység jellegzetes gyümölcseiből előállított párlatokra. A több mint harminc féle gyümölcsből készített 100 féle pálinkák között olyan különlegességek lelhetők fel, mint a tüskés körte, vilmoskörte, „katinka” szilva, szeder, vadőszibarack, „cserszegi fűszeres” és muskotályos szőlő, vagy a fürtösmeggy. A nagy számok mögött azonban prémium termékek állnak, kis tételben készülnek, így nem süppednek bele a tömeggyártásba.

 

A tájvédett fajták közül János saját tüskéskörte és sózókörte fái sem kompótnak termelik a jellegzetes zalai gyümölcsöket sokunk örömére. Az Örvényeshegy Pikniken a Tüskéskörte mellett a szeder, az őszibarack, fürtősmeggy, a cserszegi fűszeres szőlő is fellelhető lesz a kínálatban.