Kaptárba zárt világ az Örvényeshegy Piknik szomszédságában.

Ki gondolná, hogy a fesztivál szomszédságában több millióan laknak? 150 kaptárokban szorgoskodnak Szűcs Ferenc méhesében a kedves ízeltlábúak, de a látogatók nem igen találkozhatnak velük, így itt mesélünk nektek róluk.

Szűcs Ferenc 16 éve kezdett el méhészkedni. Egy ismerőse révén szeretett bele a méhek varázslatos világába, majd kisvártatva megvásárolta az első 100 családot. Örvényeshegy tökéletes helynek bizonyult a méhészet telephelyének, hiszen a környék bővelkedik repcetáblákkal és akácosokkal is.

De ahogy az idei akác sem kecsegtet a májusi esők miatt bő mézhozammal, úgy a korábbi években sem hagyatkozott a családi méhészet csupán a térségre, facéliára egészen az osztrák határig elvándoroltak a kaptárokkal, míg hársra Baranyába, napraforgóra pedig Fejér megyébe költöztetik ideiglenesen a méheket.

Óriási munka ez, tavasztól őszig állandó gondoskodást és figyelmet igényelnek a méhek, nem beszélve a rengeteg időről és energiáról. Ferencnek fia segít munka mellett, feleségével pedig a tavaly a méhes előtt találkozhattatok, ahol az aranyló nektárt kínálta a látogatóknak.

Ha igazi helyi terméket szeretnétek haza vinni, ennél „helyibbet” nem találtok J

A méhektől amúgy nem kell félni. Míg a darazsak szemtelenül megkörnyékezik az italodat és ételedet is, addig a méhek a nektárra és virágporra szakosodtak. Inni a saját itatójukból szokta, vagy a környék nyílt vizeiből, gyűjteni pedig több kilométerre repülnek, ha jó nektárlelőhelyre bukkannak a család felderítői. A méhek ok nélkül sosem támadnak, csak ha veszélyben érzik magukat. Színük szürkésbarna, szelíden zümmögnek és nem agresszívek. Ha sárga csíkos szörnyeteg szemtelenkedik a söröd közelébe, az bizony nem méh, hanem darázs. Ne csapkodj, takard le a poharadat, hogy ne érezze az illatát, és magától tovább áll.

darázs
háziméh

 

 

 

 

 

 

Ha fontosnak tartod az egészségedet, fogyassz minden nap mézet! Immunerősítő, fertőtlenítő, és nagyon finom. Ha igazán biztosra akarsz menni, fogyassz propoliszt, ennek a különleges méhészeti terméknek a hatásait az orvostudomány is elismeri, használja, akárcsak a mézet, melyet évezredek óta fogyaszt az emberiség az egészsége védelmében.