Nyitott Porták – Kalandozás a térség helyi termékei között

A Nyitott porta gyakorlatilag pontosan az, amit az elnevezés takar a szó szoros értelemben: A porták ajtaja kitárul, és mi kedvünkre válogathatunk, kérdezhetünk magától a termékek gyártóitól, vagy bepillanthatunk az előállítás különböző fázisaiba. A kínálat igen színes, megtalálhatók az ízletes sajtok, a házi szörpök és a húskészítmények, különféle mézek és méhészeti termékek is, van fazekas-, fafaragvány és más iparművészeti termék is, és persze nem maradhatnak ki a nagyszerű borok és pálinkák sem.

A Nyitott Porták a zalaszentgróti térség területén fogja össze azokat a gazdákat, akik saját termékeiket kínálják a hozzájuk látogató vendégeknek. Van, aki vendéglátással foglalkozik, és a terített asztalon saját termékeit szolgálja fel, míg mások gazdaságot működtetnek és az általuk előállított portékákat kínálják megvásárlásra.

Ebbe a csapatba akárki nem kerülhet be. A Nyitott Portákat megalapító gazdák egy egyesületbe tömörültek és egy minősítési szabályrendszerben határozták meg azt, hogy mi az a minimum elvárás, melynek meg kell felelniük a jelentkező gazdáknak és termelőknek. Jelenleg 16 minősített portát számlál a program, de jelenleg öten várakoznak, hogy minősített tagként a társulás befogadja őket a Nyitott Porták közé.

A Zala Termálvölgye Egyesület 2008-ban karolta fel a LEADER program keretében azon gazdákat és termelőket, akik saját, minőségi termékeiket kínálják a térségbe érkezőknek. Céljuk az volt, hogy minél szélesebb kínálattal elégítsék ki a térség helyi termékek iránt egyre jelentősebb mértékben mutatkozó turisztikai igényeit.

Az évek során rájöttünk arra, hogy nem elég pusztán az előállításban támogatni és biztatni a gazdákat. Egy alapos kutatás előzte meg a szerveződést, melynek eredményei alapján kezdtük meg a Nyitott Porták program szervezését. A tanulmány egyik fontos tanulsága volt az a felismerés, hogy a termelők szívesen nyitják meg a portáikat a látogatók előtt. Mivel ebben a térségben a klasszikus értelemben vett piaci értékestés nem alternatíva, ezért a vásárlót kell elvinnünk a termelőhöz. Azonban önmagukban a porták nem tudnak érvényesülni, így hálózattá kell szervezni őket ahhoz, hogy együtt juthassanak el olyan rendezvényekre, mint például az Örvényeshegy Piknik. – mesélte Guitprechtné Molnár Erzsébet egyesületi elnök asszony, a Piknik sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: mindemellett jelentős a közös marketing, mellyel segítjük az egyes gazdák népszerűsítését, illetve képzések, tanácsadás és találkozók szervezésével is segítjük őket.

A nyitott porták időről időre meghirdeti rendezvénysorozatait, amikor minden gazda tárt kapukkal várja a látogatókat. Ilyen alkalom lesz a Húsvét is, az ünnep alkalmából kinyitnak a helyi terméket kínáló porták kapui. Az Örvényeshegy Piknikre is többen érkeznek közülük, Őket következő cikkünkben mutatjuk be.

Bővebben a nyitott portákról ITT olvashatsz.